Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Suvun syövereihin

 

 

Edessä vasemmalla Svante, takna siskot Bertta, Iida ja Siiri.
Ylipään nuorisoa. Kuvassa Svante Myllylahti, Toivo Ruuska ja seisomassa Myllylahden sisarukset Siiri, Iida ja Bertta, Kaisa ja Lydia Mattila, Hulda Harmaala ja Kaisa Annanperä.

Enpä olisi uskonut, millaiselle matkalle lähdin, kun sukelsin suvun syövereihin. Kulttuurihistoria ja kansatiede ovat aina kiinnostaneet minua, ja olenpa jonkin verran opiskellutkin niitä. Sukua tutkiessa vanhat tarinat heräsivät eloon. Tälle sivustolle ajattelin koota noita tarinoita ja faktoja suvusta, että tekin pääsette niitä lukemaan. Välillä tutkiminen meni niin vaikeaksi, että tarvitsin ammattitutkijan apua. Venäjän kieltä en osaa, ja sitä olisi tarvittu.

Minua kiehtovat erityisesti suvun ”matkaajat”. Lyyti-mummon lähti Amerikkaan 17-vuotiaana vuonna 1910. Hänen matkustusasiakirjansa löytyivät. Isotäti Siiri (Svanten sisko) lähti perheensä kanssa Amerikkaan vuonna 1923. Matkalla Göteborgissa syntyi tytär Leini. Ei varmasti ollut helppo matka se. Neuvosto-Karjalaan he matkasivat Amerikasta vuonna 1932. Sekin matka selvisi ja perheen myöhemmät vaiheet. Stalinin vainoja eivät hekään päässeet pakoon.

Svante-pappakin lähti Amerikkaan vuonna 1924 talorahoja tienaamaan. Tarkoitus oli että Lyyti ja viisi lasta tulisivat myöhemmin perässä. Mutta kohtalo puuttui peliin. Takaisin hän on tullut viimeistään joulukuussa 1927, sillä Amerikan tuliaisina syntyi äitini Laura.

Suvun vaiheista löytyy paljon faktatietoa, mutta olen myös kirjoittanut tarinoita siitä, miten kaikki olisi voinut mennä. Niitäkin laitan tänne myöhemmin. Jos teillä on sellaista tietoa, mihin en ole törmännyt, niin kertokaa. Lisään erittäin mielelläni

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *