Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Siirin matka Neuvostoliittoon

 

Kuvassa vasemmalta Reino Leipälä, Siiri Leipälä, Reinon toinen vaimo Mirja Myöhänen sekä Leini Leipälä.  Kuva: Aili Starobinetsin arkisto.

Isotäti Siirin vaiheet ovat kiinnostanee minua aina. Miksi hän lähti Amerikkaan viimeisillään raskaana? Syntyikö Leini-tytär todellakin matkalla laivassa tai maissa? Ja milloin ja miksi perhe lähti Amerikkaan?  Omin päin seurasin heitä matkustusasiakirjojen avulla Amerikkaan asti, mutta matka Neuvosto-Karjalaan tyssäsi. Aivan sattumalta törmäsin sukututkimusseuran Facebook-ryhmässä tutkija Timo A. Laaksoon. Kysäisin ryhmässä, että mistä voisi saada tietoja muuttajista. Ja uskomatonta! Laakson vaimo on asunut Kontupohjassa Siirin ja Reinon seinänaapureina. Sainpa jopa kuvan talosta, jossa he asuivat.

Niinpä tein diilin Timon kanssa, ja korvausta vastaan hän etsi minulle lisää tietoja. Soitin myös hänen vaimolleen, joka kertoi aika uskomattomia tarinoita. Kerron niistä myöhemmin. Tohdin julkaista tiedot, koskapa he kaikki ovat jo edesmenneitä.

Tässä Timo A. Laakson keräämiä tietoja

Siiri Maria Myllylahti syntyi Haapajärvellä 22.2.1902 Matti ja Klaara Myllylahden tyttärenä. Seemi Kallenpoika Leipälä syntyi Haapajärven Kuusaan Leipälässä 4.7.1896. Kastettujen kirjassa nimeksi on merkitty Sem, mutta lastenkirjassa nimi on Semi. Vanhemmat: Kalle Matinpoika Leipälä ja tämän puoliso Josefiina.

Leipälän perhe muutti Yhdysvaltoihin 1923. Seemi, Siiri ja Reino Leipälä saapuivat Suomesta Göteborgiin. Siellä perheeseen syntyi tytär 26.10.1923. Ruotsin siirtolaisuusrekisterin mukaan perhe lähti Göteborgista New Yorkiin 27.10.1923  Kungsholm-nimisellä laivalla. Vaikuttaa siltä, että tytär syntyi maissa. Kungsholmin matkustajaluetteloon tytärtä ei kuitenkaan ole merkitty.

Laiva saapui New Yorkiin 8.11.1923. Ellis Islandilla laadittuihin asiakirjoihin oli merkitty, että Seemi Leipälä oli kotoisin Haapajärveltä, 27-vuotias. Maatyöläinen. Puoliso Siiri Leipälä, 21-vuotias. Mukana alaikäiset lapset Reino, vuoden ikäinen ja tytär Aili, viikon ikäinen. Ailin syntymäpaikaksi merkitty Göteborg. Seemin lähimmäksi lähtömaan omaiseksi merkitty isä Kalle Leipälä. Perhe saapui Yhdysvaltoihin Siiri Leipälä veljen Matti Myllylahden kutsusta ja perheen oli tarkoitus matkustaa Massachusettsin Fitchburgiin.

Perhe saapuikin pian Fitschburgiin. ”Semi Leipola” ja tämän puoliso Siiri mainitaan vuoden 1925 Fitchburgin painetussa osoiteluettelossa. Semi oli työssä IJA & CWorks -nimisessä tehtaassa mekaanikkona.

Ainakin vuosina 1927-1928 perhe asui osoitteessa 108 Hazel Street, Fitchburg ja 1930-1932 osoitteessa 53 Wilson Street. Vuoden 1930 väestölaskennassa mainitaan, että Leipälät omistivat talon, jonka arvoksi määriteltiin 4000 dollaria.

Vuonna 1932 perhe päätti muuttaa Neuvostoliittoon. Heinäkuussa 1932 Leipälät laittoivat talonsa myyntiin. ( 28.7.1932 julkaistiin tieto kiinteistökaupasta). Talon osti myyntimies Sulo Ahola, 1910 Massachusettsissa suomalaiseen perheeseen syntynyt myyntimies, joka kuoli Fitchburgissa 1982. Vuoden 1940 väestölaskennassa Ahola asui talossa perheineen, ja tuolloin talon arvoksi oli määritelty 2700 dollaria.

Neuvostoliittoon

Leipälät lähtivät Neuvostoliittoon. Tutkija Meimi Sevander on maininnut päivämääräksi 1.9.1932, joka lienee oikea lähtöpäivä.  Perhe mainitaan kuitenkin vielä Fitchburgin vuoden 1933 osoiteluettelossa. ”Leipala Saima” ja puolisonsa Siiri. ”Rem to Russia”, eli ”muuttaneet Venäjälle”.Melkein kaikki amerikansuomalaiset siirrettiin Neuvosto-Karjalaan. Myös Leipälät.

Seemi ja Siiri

1930-luvun puolivälissä Leipälät asuivat Petroskoin lähellä Vilgan metsäpunktilla, jota kutsuttiin myös nimellä ”Vilka”. Petroskoissa ilmestyneessä ”Punainen Karjala” -lehdessä on Seemi Leipälästä useita mainintoja.

Laakso ei maininnut, että Siiri ja Seemi olisivat eronneet, mutta sellainen tieto kuitenkin löytyi. He ovat eronneet ilmeisemmin vuonna 1935. Sen jälkeen Siiri esiintyy nimellä Santanen. Hänestä on Punainen Karjala ja Neuvostonainen -lehdissä useita mainintoja ja pieni haastettelun pätkäkin. Hän työskenteli Vilkassa miesten mukana metsätöissä ja oli ilmeisesti ensimmäinen nainen, joka sahaan siellä tarttui.

Laakso jatkaa: Seemi Leipälän kohtalosta ei ole varmoja tietoja. Perhe evakuoitiin Karjalasta 1941 Arkangelin läänin Njandoman piirin Ivakshaan, joka on pieni rautatieaseman ympärille kasvanut kylä. Yllä mainittu tutkija Meimi Sevander oli saanut Leini Hietalalta tietoja, minkä mukaan Seemi olisi viety Tsheljabinskin työarmeijaan ja että Seemi olisi kuollut siellä 1943. Uskon, että työarmeija ja kuolinvuosi pitävät paikkansa, mutta on varmaa, että Tsheljabinskin leirillä Seemi ei ollut. Näistä leiriläisistä on tehty kattava kortisto ja tietokanta, johon minulle on pääsy. Seemi on siis ollut jossakin muussa työyksikössä tai ehkä peräti vangittuna.

Siiri Leipälä, venäjäksi Sijri Matvejevna Lejpjalja, palasi evakosta Karjalaan, asunut ainakin Essoilassa ja eli viimeiset kuukautensa poikansa Reino Leipälän luona Karjalan Kontupohjassa. Hän kuoli syksyllä 1980. Talonkirjaan on kuolemasta tehty merkintä 17.11.1980, mutta on epäselvää, onko tämä kuolinpäivä vai kirjaamispäivä. Siirin hauta lienee Kontupohjassa.

Elävä kuva-arkistosta löytyy dokumentti, jossa amerikansuomalaisia on lähdössä Neuvosto-Karjalaan. Siirin perhe lähti 1.9.1932. Dokumentin ensimmäinen minuuttii kertonee tästä lähdöstä. Voin olla väärässäkin, mutta 31 sekunnin kohdalla on tutunoloinen nainen ja penkin päässä tytär.  Tässä linkki.

 

https://elavamuisti.fi/aikajana/suomalaisia-kommunisteja-usassa-4-matkalla-neuvosto-karjalaan

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *